Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


1.
 Uszkodzenia fizjologiczne spowodowane przechowywaniem owoców przy podwyższonej koncentracji CO2 przekraczającej od 3 do 5% (stopień uszkodzeń zależny jest od wrażliwości odmian)
[opis]

2.
 Zbyt niska temperatura (poniżej 12.5°C) przechowywania owoców szczególnie zapalonych, nie w pełni wybarwionych.
[opis]

3.
 Uszkodzenia słoneczne owoców pomidora spowodowane podwyższona temperatura i działaniem promieni słonecznych
[opis]

4.
 Uszkodzenia chłodowe
[opis]

5.
 Uszkodzenia mrozowe
[opis]

6.
 Bakteryjna mokra zgnilizna owoców
[opis]

7.
 Szara zgnilizna owoców spowodowana porażeniem przez grzyb Botrytis cinerea
[opis]

8.
 Porażenie owoców przez zieloną pleśń , sprawcą której jest grzyb Penicillium spp.
[opis]

9.
 Szara pleśń owoców spowodowana porażeniem przez grzyb Rhizopus stolonifer.
[opis]

10.
 Mokra zgnilizna owoców powodowana przez grzyb Mucor spp.
[opis]

11.
 Alternarioza owoców pomidorów wywołana porażeniem przez grzyb Alternaria solani.
[opis]

12.
 Fuzaryjne gnicie owoców pomidora spowodowane wskutek porażenia grzybem Fusarium spp.
[opis]

13.
 Biała zgnilizna owoców pomidorów - spowodowana przez grzyb Sclerotinia sclerotiorum.
[opis]