Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Szara pleśń owoców spowodowana porażeniem przez grzyb Rhizopus stolonifer.

Jest to saprofit występujący powszechnie na owocach wielu gatunków warzyw. Owoce miękną, pękają a w szczelinach rozwija się grzybnia, początkowo pokrywająca niewielką powierzchnie i stopniowo obejmująca cały owoc. Początkowo grzybnia jest koloru szaro białego i stopniowo ciemnieje z widocznymi czarnymi zarodnikami umieszczonymi na cienkich "nitkach". Porażenie owoców rozpoczyna się od miejsc uszkodzonych mechanicznie podczas zbioru, sortowania i pakowania owoców. Grzyb rozwija się intensywnie w wyższej temperaturze (powyżej 20°C) i wysokiej wilgotności względnej powietrza. Bardzo szybko rozprzestrzenia się na owoce zdrowe i w ciągu kilku dni może dojść do porażenia wszystkich owoców znajdujących się w opakowaniu.