Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na łodydze występują brązowe i zielone smugi

Objawy dodatkowe: stężenie i zamieranie liści, nekrotyczne plamy na liściach

 

zielone smugi na łodydze spowodowane nadmiernie pobieranym azotem przy faktycznym okresowo nadmiernej zasobności azotu w podłożu (zielona piętka na owocach)

Uszkodzona część rośliny: łodyga na całej wysokości roślin

Występowanie: przez cały okres uprawy, nasilenie w początkowym okresie po posadzeniu roślin

Przyczyny:

  • nadmiar azotu (N) spowodowany faktycznym nadmiarem, szczególnie forma amonową NH4 , przy jednoczesnym niedoborze światła oraz temperaturze podłoża niższej od optymalnej
  • nadmierną jednorazową dawką azotu w formie amonowej

Zapobieganie:

  • ustalenie przyczyny i przeciwdziałanie dalszemu jej występowaniu
  • dostosowanie nawożenia do warunków uprawowych i indywidualnych wymagań odmiany
  • ograniczenie stosowania nawozów zawierających duże ilości formy NH4 (saletry amonowej, fosforanu amonowego, mocznika, nawozów wieloskładnikowych z dużym udziałem formy amonowej czy mocznikowej)
  • utrzymanie optymalnej temperatury podłoża i wilgotności powietrza