Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na powierzchni owoców spękania

Objawy dodatkowe: spękania powierzchni owoców, suche, nekrotyczne, otwarte, zlokalizowane wokół szypułki lub wzdłużna - (promieniste, koncentryczne) różnej wielkości

Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwiania przed zbiorem

Występowanie: cały okres plonowania, przy znacznym nasileniu w warunkach nagłych zmian pogody (po dniach słonecznych dni pochmurne i ponowne bardzo silne nasłonecznienie) oraz po ogłowieniu roślin

Przyczyny:

  • nieregularne pobieranie wody spowodowane okresowym jej brakiem lub niemożliwością pobrania, zasoleniem podłoża

  • usunięcie jednorazowo większej liczby liści

  • wahania temperatury w ciągu doby (przy różnicy 18°C )

  • bezpośrednie działanie słońca na owoce (szczególnie na odsłonięte owoce górnych gron)

  • nierównomierny wzrost (szczególnie zbyt szybki po okresowym jego zahamowaniu)

Zapobieganie:

  • utrzymywanie optymalnych warunków - temperatura maximum 30-32°C i minimum 12°C
  • zapewnienie systematycznego, regularnego dostarczania wody
  • intensywne nawożenie potasem (zmniejsza podatność na pękania owoców)
  • zbieranie owoców z początkowymi objawami pękania, jeszcze przed ich wybarwieniem, tzw. lekko zapalonych
  • usuwanie, tzw. podrywanie liści według ustalonych zasad - w okresie dojrzewania owoców - jednorazowo nie więcej niż 3 liście i pozostawieniu wymaganej liczby liści na roślinie

Informacje dodatkowe:

  • większą podatność wykazują odmiany wytwarzające owoce o mniejszej liczbie komór i gładkiej powierzchni niż wielokomorowe, lekko żebrowane. Zaobserwowano mniejsze spękania na owocach o słabszej intensywności zabarwienia przed dojrzewaniem
 

spękania powierzchniowe owoców przy zahamowanym wzroście i nieregularnym pobieraniu wody z podłoża