| 
   
 | 
Na powierzchni owoców spękania 
 Objawy dodatkowe:  spękania powierzchni owoców, suche, nekrotyczne, otwarte, zlokalizowane wokół szypułki lub wzdłużna - (promieniste, koncentryczne) różnej wielkości  
    
Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwiania przed zbiorem  
Występowanie: cały okres plonowania, przy znacznym nasileniu w warunkach nagłych zmian pogody (po dniach słonecznych dni pochmurne i ponowne bardzo silne nasłonecznienie) oraz po ogłowieniu roślin  
Przyczyny:  
  - nieregularne pobieranie wody spowodowane okresowym jej brakiem lub niemożliwością pobrania, zasoleniem podłoża 
 
 
  
  -  usunięcie jednorazowo większej liczby liści 
 
 
  
  -  wahania temperatury w ciągu doby (przy różnicy 18°C ) 
 
 
  
  -  bezpośrednie działanie słońca na owoce (szczególnie na odsłonięte owoce górnych gron) 
 
 
  
  -  nierównomierny wzrost (szczególnie zbyt szybki po okresowym jego zahamowaniu) 
 
 
  
Zapobieganie:  
  - utrzymywanie optymalnych warunków - temperatura maximum 30-32°C i minimum 12°C 
 
  - zapewnienie systematycznego, regularnego dostarczania wody 
 
  - intensywne nawożenie potasem (zmniejsza podatność na pękania owoców) 
 
  - zbieranie owoców z początkowymi objawami pękania, jeszcze przed ich wybarwieniem, tzw. lekko zapalonych 
 
  - usuwanie, tzw. podrywanie liści według ustalonych zasad - w okresie dojrzewania owoców - jednorazowo nie więcej niż 3 liście i pozostawieniu wymaganej liczby liści na roślinie 
 
 
Informacje dodatkowe:  
  - większą podatność wykazują odmiany wytwarzające owoce o mniejszej liczbie komór i gładkiej powierzchni niż wielokomorowe, lekko żebrowane. Zaobserwowano mniejsze spękania na owocach o słabszej intensywności zabarwienia przed dojrzewaniem 
 
 
  
      | 
      | 
    
     spękania powierzchniowe owoców przy zahamowanym wzroście i nieregularnym pobieraniu wody z podłoża   | 
   
 
 |  
  |