Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na owocu zielona piętka i miąższ zielony

Objawy dodatkowe: na przekroju owocu niedobarwienia, część miękiszowa zielona, wyraźniej i dłużej niewybarwiająca przyszypułkowa część owocu

Uszkodzona część rośliny: owoce (zewnątrz i wewnątrz)

Występowanie: w okresie dorastania, dojrzewania i plonowania, nasilenie objawów w okresach niedoboru światła i przy nadmiernym obciążeniu owocami

Przyczyny:

  • nadmiar azotu przy braku potasu
  • duże ilości azotu w formie amonowej
  • nieprawidłowy stosunek N:K w okresie plonowania roślin niedostosowane do sposobu nawożenia, fazy wzrostu i odmiany
  • niekorzystne warunki uprawy (temperatura, wilgotność) przy słabym lub nadmiernym oświetleniu
  • niedostosowanie zapotrzebowania nawożenie potasem do fazy rozwoju roślin i indywidualnych wymagań odmiany
  • nieuwzględnienie obciążenia roślin owocami przy ustalaniu dawek potasu
  • cecha odmianowa
 

przy wyższych od optymalnych zawartościach azotu w podłożu w okresie dojrzewania owoców


 

przy nadmiernym pobieraniu azotu / brak dostosowania do wymagań odmiany


 

niedostateczne odżywienie potasem

Zapobieganie:

  • ustalenie przyczyny niedostatecznego odżywiania potasem (pomocna analiza materiału roślinnego - opt. 3,5-5 %K w liściach)
  • przy faktycznym niedoborze potasu zwiększenie ilości potasu w pożywce o 40-60 mg/l (uprawy bezglebowe), uzupełnienie niedoboru w uprawach tradycyjnych - nawożenie dokorzeniowe płynne np. 0,2% siarczanem potasu przy równoczesnym uzupełnianiu azotu - 0,4-0,5 % roztwór saletry potasowej
  • utrzymanie prawidłowego stosunku azotu do potasu, rodzaju uprawy (bezglebowa, ograniczona ilość podłoża organicznego) dostosowanego do indywidualnych wymagań odmiany i fazy wzrostu; wartości standardowe początek plonowania N:K-1:1,6, pełnia plonowania 1:1,6-1,7, plonowanie jesienne 1:1,8 odmiany o cechach generatywnych odpowiednio 1:1,5, 1:1,8-2,0, 1:2,0
  • utrzymanie umiarkowanej wilgotności podłoża w czasie pochmurnej pogody
  • zapewnienie optymalnej temperatury w okresie dojrzewania owoców - cieniowanie, schładzanie obiektów