Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Liście wierzchołkowe pędu głównego i bocznych zasychają oraz występują deformacje wierzchołka wzrostu i przebarwienia (brązowienia)

Objawy dodatkowe: deformacja skręcone brzegi i wierzchołki liści łącznie z ogonkami, żółknięcie obrzeży najmłodszych liści, brunatnienie liści wierzchołkowych przy równoczesnym ich zasychaniu

 

 


 
początkowe objawy zmian wybarwienia liści wierzchołkowych spowodowane niedoborem wapnia przy utrudnionym pobieraniu (brak optymalnej wilgotności podłoża)

Uszkodzona część rośliny: najmłodsze liście, stożek wzrostu pędu głównego i pędów bocznych

Występowanie: w fazie wzrostu, przy możliwym nasileniu w końcowym okresie

Przyczyny:

  • niedobór wapnia (Ca)
    • brak lub utrudnione pobieranie przy nierównomiernym pobieraniu wody
    • zasoleniu podłoża, braku optymalnej wilgotności podłoża
    • utrudnione pobieranie w przypadku uszkodzenia systemu korzeniowego spowodowanego zasoleniem podłoża, gwałtownymi wahaniami wilgotności podłoża
  • nadmierna zawartość potasu, magnezu, azotu amonowego (NH4), sodu
  • nadmierne nawożenie azotem i fosforem

Zapobieganie:

  • wyjaśnienie przyczyn faktycznego lub pozornego braku wapnia w podłożu uprawowym
  • uzupełnianie niedoborów wapnia w formie płynnej do podłoża (przy użyciu saletry wapniowej jako podstawowego źródła azotu)
  • optymalne i równomierne nawadnianie
  • dostosowanie poziomu wapnia w pożywce do fazy wzrostu, odmiany i rodzaju podłoża (ograniczone zwiększenie przed nawożeniem szczepione na podkładkach odpornych 15-20%)
  • systematyczna fertygacja - podłoża organiczne zwiększenie wapnia o 40 mg/l w odniesieniu do podłoży mineralnych
  • oprysk dolistny nawozami wapniowymi (saletra wapniowa, chlorek wapnia, Calcium Plus)
  • uzupełnienie ilości wapnia w podłożu do wartości optymalnych
    • podłoże organiczne przy uprawie tradycyjnej - 2000 mg/l a dla odmian mięsistych do 2500 mg/l podłoża
    • podłoża mineralne przy uprawie bezglebowej przeciętnie 240-260 mg Ca/l
    • 220 mg/l początkowy okres uprawy- wyciągu 260-500 mg/l do początku plonowania około 200 mg/; w okresie plonowania letniego 180-190 mg/l