|
Na łodydze występują brązowe i zielone smugi
Objawy dodatkowe: stężenie i zamieranie liści, nekrotyczne plamy na liściach
|
|
zielone smugi na łodydze spowodowane nadmiernie pobieranym azotem przy faktycznym okresowo nadmiernej zasobności azotu w podłożu (zielona piętka na owocach) |
Uszkodzona część rośliny: łodyga na całej wysokości roślin
Występowanie: przez cały okres uprawy, nasilenie w początkowym okresie po posadzeniu roślin
Przyczyny:
- nadmiar azotu (N) spowodowany faktycznym nadmiarem, szczególnie forma amonową NH4 , przy jednoczesnym niedoborze światła oraz temperaturze podłoża niższej od optymalnej
- nadmierną jednorazową dawką azotu w formie amonowej
Zapobieganie:
- ustalenie przyczyny i przeciwdziałanie dalszemu jej występowaniu
- dostosowanie nawożenia do warunków uprawowych i indywidualnych wymagań odmiany
- ograniczenie stosowania nawozów zawierających duże ilości formy NH4 (saletry amonowej, fosforanu amonowego, mocznika, nawozów wieloskładnikowych z dużym udziałem formy amonowej czy mocznikowej)
- utrzymanie optymalnej temperatury podłoża i wilgotności powietrza
|
|