|
Liście wierzchołkowe pędu głównego i bocznych zasychają oraz występują deformacje wierzchołka wzrostu i przebarwienia (brązowienia)
Objawy dodatkowe: deformacja skręcone brzegi i wierzchołki liści łącznie z ogonkami, żółknięcie obrzeży najmłodszych liści, brunatnienie liści wierzchołkowych przy równoczesnym ich zasychaniu
Uszkodzona część rośliny: najmłodsze liście, stożek wzrostu pędu głównego i pędów bocznych
Występowanie: w fazie wzrostu, przy możliwym nasileniu w końcowym okresie
Przyczyny:
- niedobór wapnia (Ca)
- brak lub utrudnione pobieranie przy nierównomiernym pobieraniu wody
- zasoleniu podłoża, braku optymalnej wilgotności podłoża
- utrudnione pobieranie w przypadku uszkodzenia systemu korzeniowego spowodowanego zasoleniem podłoża, gwałtownymi wahaniami wilgotności podłoża
- nadmierna zawartość potasu, magnezu, azotu amonowego (NH4 ), sodu
- nadmierne nawożenie azotem i fosforem
Zapobieganie:
- wyjaśnienie przyczyn faktycznego lub pozornego braku wapnia w podłożu uprawowym
- uzupełnianie niedoborów wapnia w formie płynnej do podłoża (przy użyciu saletry wapniowej jako podstawowego źródła azotu)
- optymalne i równomierne nawadnianie
- dostosowanie poziomu wapnia w pożywce do fazy wzrostu, odmiany i rodzaju podłoża (systematyczna fertygacja - podłoża organiczne zwiększenie wapnia o około 40 mg/l w odniesieniu do podłoży mineralnych), przy roślinach szczepionych zwiększenie poziomu wapnia o około 20%
- oprysk dolistny nawozami wapniowymi (saletra wapniowa, chlorek wapnia, Calcium Plus)
- uzupełnienie ilości wapnia w podłożu do wartości optymalnych
- podłoże organiczne przy uprawie tradycyjnej - 2000 mg/l a dla odmian mięsistych do 2500 mg/l podłoża
- podłoża mineralne przy uprawie bezglebowej przeciętnie 240-260 mg Ca/l przy zalewaniu mat, 220 mg/l w początkowym okresie wzrostu
|
|