Brązowa plamistość liści pomidora
Patogen:
Tospowirus brązowej plamistości pomidora ( TSWV)
Objawy:
Porażenie pomidora wirusem wywołuje na roślinach szeroką gamę objawów: chlorotyczne i nekrotyczne plamy na liściach, mozaikę, zniekształcenia liści i wierzchołków roślin, nekrozy łodygi, nekrotyczne rozmyte lub pierścieniowe brązowe plamy na owocach, ograniczone zawiązywanie owoców, silną depresję wzrostu, a nawet zamieranie roślin. W przypadku wczesnej infekcji rośliny nie wydają plonu.
Brązowa plamistość liści pomidora
Brązowa plamistość liści pomidora - objawy na owocach
Ważne informacje:
Wirus ten przenoszony jest przez 4 gatunki wciornastków: Frankliniella occidentalis (wciornastek zachodni), F. schultzei, F. fusca oraz Thrips tabaci (wciornastek tytoniowiec).Wprawdzie ostatni z wymienionych gatunków jest najczęściej spotykany w szklarniach, lecz największe zagrożenie wirusem TSWV związane jest z obecnością wciornastka zachodniego. Poważnym źródłem tego wirusa są chwasty. Z pospolitych gatunków chwastów za najważniejszy rezerwuar TSWV uważane są: szarłat szorstki, gwiazdnica pospolita, starzec zwyczajny i psianka czarna. Lista roślin żywicielskich TSWV obejmuje kilkaset gatunków roślin uprawnych i dzikich.
Profilaktyka i zwalczanie:
Systematyczne zwalczanie wciornastków insektycydami lub stosowanie entomofagów, niszczenie chwastów oraz izolacja upraw pomidorów i roślin ozdobnych stanowią podstawę strategii walki z wirusem brązowej plamistości pomidora. Rozwiązania problemu TSWV w uprawie pomidorów upatruje się w hodowli odpornościowej. Aktualnie są już dostępne odmiany pomidorów z genem Sw-5, wykazujące bardzo wysoki poziom tolerancji na TSWV.