Bakteryjna cętkowatość pomidora
Patogen
Chorobę wywołuje bakteria Pseudomonas syringae pv. tomato
Objawy
Objawy choroby ujawniają się na liściach w postaci początkowo wodnistych, ciemnozielonych, później ciemnobrązowych drobnych (1- 2 mm ), nieregularnych plam otoczonych żółtawą obwódką. Plamy te często zlewają się tworząc rozległe nekrozy, zwłaszcza na brzegach liści, co prowadzi do zasychania liści. Podobne plamy pojawiają się również na pędach, ogonkach gron i szypułkach oraz na działkach kielicha. Na pąkach kwiatowych pojawiają się bardzo drobne, czarne plamki. Na łodygach i ogonkach liściowych mogą się tworzyć ciemnobrązowe, wydłużone, dość duże plamy. Przy silnym porażeniu roślin zawiązywanie owoców jest ograniczone, gdyż znaczna część kwiatów opada. Na zielonych owocach pojawiają się bardzo drobne, brunatne, cętkowane plamki o średnicy 1-2 mm . Są one lekko wzniesione, a ich brzegi ostro odgraniczone od zdrowej tkanki.
Bakteryjna cętkowatość pomidora - objawy na owocu
Na owocach dojrzewających plamki przybierają kolor brunatny do czarnego.
Objawy bakteryjnej cętkowatości pomidora na dojrzałym owocu
Ważne informacje
Choroba ta stosunkowo rzadko występuje pod osłonami. Bakteryjna cętkowatość pomidora najszybciej rozwija się w temperaturze 20-25°C. Przy dłużej utrzymującym się zwilżeniu liści, w ciągu 3-5 dni choroba może przybrać rozmiary epidemii. Szkodliwość choroby jest szczególnie duża w przypadku wystąpienia jej już w czasie produkcji rozsady. Wprawdzie bakteria ta przenoszona jest z nasionami, lecz źródłem infekcji najczęściej jest zakażona gleba, w której patogen może przetrwać bardzo długo. Bakterie przenoszone są z kroplami wody. W uprawach pod osłonami do rozprzestrzeniania choroby przyczynia się podlewanie roślin wężem - co stwarza szczególnie duże zagrożenie przy produkcji rozsady, a także krople wody skapujące z dachu.
Profilaktyka i zwalczanie
Wysiewać tylko zdrowe nasiona. Rozsadę pomidorów do uprawy pod szkłem lub folią przygotowywać w świeżych substratach ogrodniczych. Ziemię w tunelach lub inspektach przeznaczonych do produkcji rozsady pomidorów gruntowych regularnie odkażać termicznie lub fumigantami. Unikać podlewania wężem. Wszelkie prace pielęgnacyjne i zbiory wykonywać gdy rośliny są suche. W okresach ciepłej i wilgotnej pogody rośliny opryskiwać co 7-10 dni preparatami miedziowymi. Usuwać porażone rośliny. Na krótko przed sadzeniem wskazane jest także profilaktyczne opryskanie rozsady jednym z fungicydów miedziowych. W integrowanej produkcji pomidora szklarniowego opryskiwać rośliny zapobiegawczo i interwencyjnie biofungicydem na bazie ekstraktu z grejpfruta (Grevit 200 SL, 0,15%).