Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Szara zgnilizna owoców spowodowana porażeniem przez grzyb Botrytis cinerea

Porażenie owocu następuje od miejsca infekcji (najczęściej od szypułki, miejsca mechanicznego uszkodzenia owocu) i szybko rozprzestrzenia się na cały owoc. Owoce stają się miękkie, wodniste pokryte puszystym, szaro-beżowym nalotem zarodnikującej grzybni. Często następuje spękanie skórki owocu. Grzyb rozwija się w warunkach podwyższonej temperatury (15-20°C) i wysokiej wilgotności względnej powietrza (powyżej 96%). Dojrzałe owoce należy przechowywać i transportować w temperaturze - 6-8°C, jasno-czerwone - 8-10°C, lekko różowe - 10-12°C i zapalone - 12-13°C.


owoce porażone przez Botrytis cinerea