|
Nierównomierne wybarwienie owoców, jaśniejsze plamki na tle wybarwionego owocu tzw. złociste plamki
Objawy dodatkowe: pod skórką wybarwionego owocu są widoczne jaśniejsze, pomarańczowe plamki
Uszkodzona część rośliny: owoce wybarwione
Występowanie: w okresie plonowania
Przyczyny:
- nieprawidłowy stosunek składników odżywczych w nawożeniu (przede wszystkim nadmiar wapnia)
Zapobieganie:
- prawidłowe nawożenia wapniem - niedopuszczenie do zwiększenia zawartości tego pierwiastka w podłożu (przy uprawie tradycyjnej w podłożach organicznych nieprzekraczając poziomu 3000 mg Ca/l, a w uprawach bezglebowych w podłożach mineralnych - 400-500 mg Ca/l wyciągu z podłoża)
- przy nawożeniu tradycyjnym nie należy przekraczać jednorazowej dawki 5 g Ca/roślinę, a przy nawożeniu płynnym - 240mg Ca/l pożywki. Przy systematycznej fertygacji polecane jest okresowe zmniejszanie poziomu wapnia w pożywce (przeciętnie do 180 mg Ca/l)
Informacje dodatkowe:
- nierównomierne wybarwienie z tzw. złocistymi plamkami obniża jakość i wartość handlową owoców (wg. normy europejskiej owoce te są zaliczane go niższego wyboru)
|
|