|
Rozmyte szaro zielone, żółte plamy - na całej powierzchni owocu, a porażony miąższ jest twardy, brązowy i zbity
Objawy dodatkowe: na przekroju owocu wyraźne zmiany wyglądu, dłużej trwające przyczyny - niedorastanie owoców do wielkości typowej dla odmiany
Rozmyte, szarozielone, często twardniejące plamy (na wybarwionych owocach -żółte)
Uszkodzona część rośliny: owoce (zewnętrznie i wewnętrznie)
Występowanie: w okresie dorastanie, wybarwiania owoców
Przyczyny:
- nadmiar azotu, fosforu, minimalny niewystarczający poziom potasu
- pozorny brak składników na skutek utrudnionego pobierania, przy osłabionym, powolnym wzroście roślin
- nieprawidłowe, utrudnione pobieranie wody i składników pokarmowych (nadmierna transpiracja, przejściowe przesuszenie korzeni, wyższe od optymalnego stężenie składników)
- nieprawidłowe, zazwyczaj zbyt późne zmiany stężenia (EC) i składu pożywek (okresowe jak i dobowe) nieuwzględniające warunków wzrostu roślin
|
|
miąższ owocu zbity z nekrotycznymi planami owoców spowodowane utrudnionym pobieraniem wody i składników pokarmowych (wyższe od optymalnego stężenie, przejściowe przesuszenie podłoża i korzenie) |
Zapobieganie:
- stosowanie ogólnej zasady kontrolowania EC, pH i poziomu składników (pożywka systematycznie, przelew całodniowy, wyciąg z podłożą EC i pH co kilka dni, zawartość składników co około 14 dni makroelementy, a raz w miesiącu mikroelementy)
- dodatkowe kontrolowanie EC, pH i wilgotności w kilku punktach maty uprawnej
- utrzymanie prawidłowego ogólnego stężenia skalników w podłożu uprawnym (wymaga to szybkich, okresowych zmian i dostosowanie do EC z podłoża maty uprawnej i EC przelewu) ustalonego w oparciu o analizy zawartości poszczególnych składników)
- dostosowanie nawożenia potasem dodatkowo do obciążenia roślin owocami (owocujące pędy boczne) i możliwości pobrania tego składnika
|
|