|
W części wierzchołkowej owocu - suche wklęsłe plamy pod którymi miąższ jest brunatny i suchy
Objawy dodatkowe: suche, wklęsłe plamy na powierzchni owoców, przede wszystkim na jego wierzchołku. tkanki wokół powstałych nekroz szybko się wybarwiają. Również na małych, niewyrośniętych owocach następuje brunatnienie części wierzchołkowej sięgające w głąb miąższu
różny stopień nasilenia objawów na owocach zielonych
Suche, wklęsłe plamy na powierzchni owocu - różny stopień nasilenia objawów
|
|
zbrunatnienie tkanki na wierzchołku owocu (owocu czerwonego i zielonego przy niewystarczającym odżywieniu wapniem) |
Uszkodzona część rośliny: owoce w różnych fazach rozwoju
Występowanie: podczas plonowania, przy znacznym nasileniu objawów w początkowym jego okresie i latem
Przyczyny:
- tzw. zgnilizna wierzchołkowa spowodowana przez
- pobieranie zbyt małej ilości wody
- niedostateczne odżywienie owoców wapniem
- nadmierne stężenie soli w podłożu (szczególnie potasu, magnezu i azotu amonowego, niekiedy sodu)
- nadmierne nawilgocenie i wahania wilgotności w podłożu
- niska wilgotność powietrza
- uszkodzenia korzeni
- słabo rozbudowany system korzeniowy
- "zalanie" podłoża, prowadzące do więdnięcia roślin (na skutek "uduszenia" i zniszczenia korzeni)
- gwałtowne wahania temperatury powietrza i podłoża
- niższa, od optymalnej wilgotnością powietrza (w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców - poniżej 60%)
Zapobieganie:
- równomierne dostarczanie wody
- zapobieganie wystąpieniu dużych wahań temperatury powietrza i podłoża
- nawożenie wapniem i fosforem w dawkach dostosowanych do okresu uprawy i fazy wzrostu rośliny oraz wymagań odmiany (większość odmian mięsistych wymaga zwiększenia w nawożeniu poziomu Ca o około 10% to jest o około 20mg/l podłoża uprawowego i około 20mg/l dozowanej pożywki). Rośliny szczepione na podkładkach odpornych wymagają około 20% zwiększonego nawożenia wapniem
- profilaktycznie grona owocowe powinno się opryskiwać raz w tygodniu 0,5-0,8% roztworem saletry wapniowej zwracając uwagę na prawidłowe, równomierne naniesienie cieczy na owoc
- utrzymywanie większej od optymalnej dla danego okresu uprawy wilgotności powietrza (szybszy transport wapnia do owoców)
Informacje dodatkowe:
- na nieopryskanej części owoców mogą wystąpić objawy niedoboru wapnia, bowiem pierwiastek ten nie przemieszcza się w owocu, jak również nie przedostaje się z liści do owoców
- okres od oprysku dolistnego do pobrania składników przez liście wynosi 50% po 5 dniach
|
|
Nieprawidłowe odżywianie roślin- przy optymalnym nawożeniu wapniem (niedobór Ca) przy wysokim stężeniu składników w podłożu (EC powyżej 6 mS) |
|
|
początkowe objawy niewystarczającego odżywienia wapniem spowodowane utrudnionym pobieraniem podłoża uprawowego |
|
|
silne objawy niewystarczającego odżywieniem wapniem spowodowane faktycznym niedoborem w podłożu uprawowym |
|
|