Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


W części wierzchołkowej owocu - suche wklęsłe plamy pod którymi miąższ jest brunatny i suchy

Objawy dodatkowe: suche, wklęsłe plamy na powierzchni owoców, przede wszystkim na jego wierzchołku. tkanki wokół powstałych nekroz szybko się wybarwiają. Również na małych, niewyrośniętych owocach następuje brunatnienie części wierzchołkowej sięgające w głąb miąższu

różny stopień nasilenia objawów na owocach zielonych




Suche, wklęsłe plamy na powierzchni owocu - różny stopień nasilenia objawów

 

zbrunatnienie tkanki na wierzchołku owocu (owocu czerwonego i zielonego przy niewystarczającym odżywieniu wapniem)

Uszkodzona część rośliny: owoce w różnych fazach rozwoju

Występowanie: podczas plonowania, przy znacznym nasileniu objawów w początkowym jego okresie i latem

Przyczyny:

  • tzw. zgnilizna wierzchołkowa spowodowana przez
    • pobieranie zbyt małej ilości wody
    • niedostateczne odżywienie owoców wapniem
    • nadmierne stężenie soli w podłożu (szczególnie potasu, magnezu i azotu amonowego, niekiedy sodu)
    • nadmierne nawilgocenie i wahania wilgotności w podłożu
    • niska wilgotność powietrza
    • uszkodzenia korzeni
    • słabo rozbudowany system korzeniowy
    • "zalanie" podłoża, prowadzące do więdnięcia roślin (na skutek "uduszenia" i zniszczenia korzeni)
    • gwałtowne wahania temperatury powietrza i podłoża
    • niższa, od optymalnej wilgotnością powietrza (w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców - poniżej 60%)

Zapobieganie:

  • równomierne dostarczanie wody
  • zapobieganie wystąpieniu dużych wahań temperatury powietrza i podłoża
  • nawożenie wapniem i fosforem w dawkach dostosowanych do okresu uprawy i fazy wzrostu rośliny oraz wymagań odmiany (większość odmian mięsistych wymaga zwiększenia w nawożeniu poziomu Ca o około 10% to jest o około 20mg/l podłoża uprawowego i około 20mg/l dozowanej pożywki). Rośliny szczepione na podkładkach odpornych wymagają około 20% zwiększonego nawożenia wapniem
  • profilaktycznie grona owocowe powinno się opryskiwać raz w tygodniu 0,5-0,8% roztworem saletry wapniowej zwracając uwagę na prawidłowe, równomierne naniesienie cieczy na owoc
  • utrzymywanie większej od optymalnej dla danego okresu uprawy wilgotności powietrza (szybszy transport wapnia do owoców)

Informacje dodatkowe:

  • na nieopryskanej części owoców mogą wystąpić objawy niedoboru wapnia, bowiem pierwiastek ten nie przemieszcza się w owocu, jak również nie przedostaje się z liści do owoców
  • okres od oprysku dolistnego do pobrania składników przez liście wynosi 50% po 5 dniach

 

 

Nieprawidłowe odżywianie roślin- przy optymalnym nawożeniu wapniem (niedobór Ca) przy wysokim stężeniu składników w podłożu (EC powyżej 6 mS)


IslBG  

początkowe objawy niewystarczającego odżywienia wapniem spowodowane utrudnionym pobieraniem podłoża uprawowego


 

silne objawy niewystarczającego odżywieniem wapniem spowodowane faktycznym niedoborem w podłożu uprawowym