|
Na powierzchni owoców spękania
Objawy dodatkowe: spękania powierzchni owoców, suche, nekrotyczne, otwarte, zlokalizowane wokół szypułki lub wzdłużna - (promieniste, koncentryczne) różnej wielkości
Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwiania przed zbiorem
Występowanie: cały okres plonowania, przy znacznym nasileniu w warunkach nagłych zmian pogody (po dniach słonecznych dni pochmurne i ponowne bardzo silne nasłonecznienie) oraz po ogłowieniu roślin
Przyczyny:
- nieregularne pobieranie wody spowodowane okresowym jej brakiem lub niemożliwością pobrania, zasoleniem podłoża
- usunięcie jednorazowo większej liczby liści
- wahania temperatury w ciągu doby (przy różnicy 18°C )
- bezpośrednie działanie słońca na owoce (szczególnie na odsłonięte owoce górnych gron)
- nierównomierny wzrost (szczególnie zbyt szybki po okresowym jego zahamowaniu)
Zapobieganie:
- utrzymywanie optymalnych warunków - temperatura maximum 30-32°C i minimum 12°C
- zapewnienie systematycznego, regularnego dostarczania wody
- intensywne nawożenie potasem (zmniejsza podatność na pękania owoców)
- zbieranie owoców z początkowymi objawami pękania, jeszcze przed ich wybarwieniem, tzw. lekko zapalonych
- usuwanie, tzw. podrywanie liści według ustalonych zasad - w okresie dojrzewania owoców - jednorazowo nie więcej niż 3 liście i pozostawieniu wymaganej liczby liści na roślinie
Informacje dodatkowe:
- większą podatność wykazują odmiany wytwarzające owoce o mniejszej liczbie komór i gładkiej powierzchni niż wielokomorowe, lekko żebrowane. Zaobserwowano mniejsze spękania na owocach o słabszej intensywności zabarwienia przed dojrzewaniem
|
|
spękania powierzchniowe owoców przy zahamowanym wzroście i nieregularnym pobieraniu wody z podłoża |
|
|