|
Na owocach zielone lub żółte twardniejące plamy a na przekroju nekrozy miękiszu pod skórą
Objawy dodatkowe: różnorodne rozmieszczenie plam na powierzchni owocu bez części przyszypułkowej i wierzchołkowej, znekrotyzowane tkanki miękiszu pod skórą często na tle twardego zwartego miąższu
|
|
|
|
|
|
rozmyte szarozielone często twardniejące plamy (na wybarwionych owocach żółte) przy małej przewodności roztworu - niskie EC pożywki wysokie EC podłoża |
Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwienia
Występowanie: w okresie plonowania, najczęściej w warunkach słabszego oświetlenia, nadmiernego bezpośredniego nasłonecznienia , wysokiej temperatury
Przyczyny:
- mała przewodność w pobieraniu wody i składników pokarmowych
- duże dobowe wahania temperatur (wysoka temperatura w dzień, a niska nocą poniżej 10°C )
- słabe lub nadmierne oświetlenie
- przenawożenia azotem lub fosforem przy równoczesnym braku potasu
- występowaniu zaburzeń sprzyja
- niedobór boru i sodu
- nadmiar chloru w podłożu
- mała przewodność roztworu (mała wartość EC - stężenie składników podłoża w pożywki)
- podatność odmian
Zapobieganie:
- poprawa warunków klimatycznych - utrzymanie optymalnej temperatury oraz wilgotności powietrza i podłoża, w warunkach zbyt małej ilości światła odsłanianie owoców, a nadmierna ochrona przed bezpośrednim nasłonecznieniem)
- uzupełnienie nawożenia potasem i borem
- prawidłowe odżywianie magnezem (przy braku magnezu owoce wykazują większą podatność na wystąpienie objawów)
- wskazane 2-3-krotne dolistne (nawożenie magnezem, opryski siarczanem magnezu)
- zapewnienie dobrej przewodności roztworu glebowego - stężenie składników pokarmowych w podłożu niższe od optymalnych dla danego okresu uprawy i fazy wzrostu, wyższe podawanej pożywki
- dostosowanie wymagań odmiany do warunków danego obiektu
- w przypadku warunków niesprzyjających wybór odmian tolerancyjnych wobec tego zaburzenia
Informacje dodatkowe:
- odmiany o cienkiej skórce owocu są mniej tolerancyjne na występowanie tego zaburzenia
|
|