Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na owocach zielone lub żółte twardniejące plamy a na przekroju nekrozy miękiszu pod skórą

Objawy dodatkowe: różnorodne rozmieszczenie plam na powierzchni owocu bez części przyszypułkowej i wierzchołkowej, znekrotyzowane tkanki miękiszu pod skórą często na tle twardego zwartego miąższu

 
     

rozmyte szarozielone często twardniejące plamy (na wybarwionych owocach żółte) przy małej przewodności roztworu - niskie EC pożywki wysokie EC podłoża

Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwienia

Występowanie: w okresie plonowania, najczęściej w warunkach słabszego oświetlenia, nadmiernego bezpośredniego nasłonecznienia , wysokiej temperatury

Przyczyny:

  • mała przewodność w pobieraniu wody i składników pokarmowych
  • duże dobowe wahania temperatur (wysoka temperatura w dzień, a niska nocą poniżej 10°C )
  • słabe lub nadmierne oświetlenie
  • przenawożenia azotem lub fosforem przy równoczesnym braku potasu
  • występowaniu zaburzeń sprzyja
    • niedobór boru i sodu
    • nadmiar chloru w podłożu
  • mała przewodność roztworu (mała wartość EC - stężenie składników podłoża w pożywki)
  • podatność odmian

Zapobieganie:

  • poprawa warunków klimatycznych - utrzymanie optymalnej temperatury oraz wilgotności powietrza i podłoża, w warunkach zbyt małej ilości światła odsłanianie owoców, a nadmierna ochrona przed bezpośrednim nasłonecznieniem)
  • uzupełnienie nawożenia potasem i borem
  • prawidłowe odżywianie magnezem (przy braku magnezu owoce wykazują większą podatność na wystąpienie objawów)
  • wskazane 2-3-krotne dolistne (nawożenie magnezem, opryski siarczanem magnezu)
  • zapewnienie dobrej przewodności roztworu glebowego - stężenie składników pokarmowych w podłożu niższe od optymalnych dla danego okresu uprawy i fazy wzrostu, wyższe podawanej pożywki
  • dostosowanie wymagań odmiany do warunków danego obiektu
  • w przypadku warunków niesprzyjających wybór odmian tolerancyjnych wobec tego zaburzenia

Informacje dodatkowe:

  • odmiany o cienkiej skórce owocu są mniej tolerancyjne na występowanie tego zaburzenia