|
Na owocach wokół szypułki szarobrązowe, skorkowaciałe plamy
Objawy dodatkowe: nasilenie objawów wokół szypułki owoców, skorkowacenia łatwo pękające tzw. "objawy starcze"
|
|
wahania i wyższa od optymalnych temperatura po "zaroszeniu" owoców |
Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwienia przed zbiorem
Występowanie: najczęściej w końcowej fazie plonowania wiosennego i jesiennego oraz letniego. Wśród odmian istnieje znaczne zróżnicowanie podatności na występowanie opisanych zmian
Przyczyny:
- niedobór boru
- powolny zahamowany wzrost przy uszkodzonym systemie korzeniowym
- wysoka wilgotność powietrza nocą i silne nasłonecznienie w ciągu dnia
- mała powierzchnia i liczba liści (szczególnie ważne dla odmian generatywnych)
- w uprawie pomidorów na większą liczbę gron objawy te mogą wystąpić w dużym nasileniu, gdy panuje wysoka temperatura i przy bezpośrednim nasłonecznieniu owoców (spękania w całej powierzchni) oraz w przypadku wysokiej wilgotności powietrza nocą, przy silnym nasłonecznieniu w ciągu dnia (spękania wokół zagłębienia przyszypułkowego - blizny korkowej)
Zapobieganie:
- niedopuszczenie do osłabienia systemu korzeniowego
- dostosowanie liczby liści do siły wzrostu roślin i odmiany
- prawidłowy wybór odmiany do warunków uprawy
- utrzymanie temperatury nie przekraczającej znacznie 30°C (przez cieniowanie i schładzanie obiektu)
- rozbudowanie i pozostawienie większej liczby liści wierzchołkowych (przy ogławianiu roślin - minimum 3 liści, przy ciągłym wzroście - przez pozostawienie 2, 3 pędów bocznych 3-liściowych)
- przy niedostatecznym odżywieniu borem, związanym z utrudnionym pobieraniem, zwiększyć ilość tego pierwiastka w nawożeniu o 10-15% oraz opryskiwać dolistnie rośliny (np.. 0,1% czteroboranem sodu lub 0,05% boraksem)
Informacje dodatkowe:
zaburzenia niewystepują na wierzchołku owoców
|
|
wygląd owocu przy zahamowanym wzroście roślin i utrudnionym pobieraniu składników |
|
|
|
|
Szarobrązowe, skorkowaciałe plamy na powierzchni owoców, często lekko pękające powstałe |
|
|
przy bardzo wolnym i zahamowanym wzroście |
przy dużych dobowych różnicach temperatury, bezpośrednim nasłonecznieniu, wysokiej temperaturze powietrza |
|
|
Szarobrązowe, skorkowaciałe plamy na powierzchni owoców, często lekko pękające powstałe przywysokiej wilgotności powietrza w nocy, przy silnym nasłonecznieniu w ciągu dnia |
|
|