Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na owocach wokół szypułki szarobrązowe, skorkowaciałe plamy

Objawy dodatkowe: nasilenie objawów wokół szypułki owoców, skorkowacenia łatwo pękające tzw. "objawy starcze"

 

wahania i wyższa od optymalnych temperatura po "zaroszeniu" owoców

Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwienia przed zbiorem

Występowanie: najczęściej w końcowej fazie plonowania wiosennego i jesiennego oraz letniego. Wśród odmian istnieje znaczne zróżnicowanie podatności na występowanie opisanych zmian

Przyczyny:

  • niedobór boru
  • powolny zahamowany wzrost przy uszkodzonym systemie korzeniowym

  • wysoka wilgotność powietrza nocą i silne nasłonecznienie w ciągu dnia
  • mała powierzchnia i liczba liści (szczególnie ważne dla odmian generatywnych)
  • w uprawie pomidorów na większą liczbę gron objawy te mogą wystąpić w dużym nasileniu, gdy panuje wysoka temperatura i przy bezpośrednim nasłonecznieniu owoców (spękania w całej powierzchni) oraz w przypadku wysokiej wilgotności powietrza nocą, przy silnym nasłonecznieniu w ciągu dnia (spękania wokół zagłębienia przyszypułkowego - blizny korkowej)

Zapobieganie:

  • niedopuszczenie do osłabienia systemu korzeniowego
  • dostosowanie liczby liści do siły wzrostu roślin i odmiany
  • prawidłowy wybór odmiany do warunków uprawy
  • utrzymanie temperatury nie przekraczającej znacznie 30°C (przez cieniowanie i schładzanie obiektu)
  • rozbudowanie i pozostawienie większej liczby liści wierzchołkowych (przy ogławianiu roślin - minimum 3 liści, przy ciągłym wzroście - przez pozostawienie 2, 3 pędów bocznych 3-liściowych)
  • przy niedostatecznym odżywieniu borem, związanym z utrudnionym pobieraniem, zwiększyć ilość tego pierwiastka w nawożeniu o 10-15% oraz opryskiwać dolistnie rośliny (np.. 0,1% czteroboranem sodu lub 0,05% boraksem)

Informacje dodatkowe:

•  zaburzenia niewystepują na wierzchołku owoców

 

wygląd owocu przy zahamowanym wzroście roślin i utrudnionym pobieraniu składników


   

Szarobrązowe, skorkowaciałe plamy na powierzchni owoców, często lekko pękające powstałe

   

przy bardzo wolnym i zahamowanym wzroście

przy dużych dobowych różnicach temperatury, bezpośrednim nasłonecznieniu, wysokiej temperaturze powietrza


 
Szarobrązowe, skorkowaciałe plamy na powierzchni owoców, często lekko pękające powstałe przywysokiej wilgotności powietrza w nocy, przy silnym nasłonecznieniu w ciągu dnia