Na owocu są żółte twarde plamy, a na przekroju często widoczne brunatnienie tkanek
Objawy dodatkowe: żółte twarde plamy na owocach, na przekroju brunatnienie miąższu
|
|
Nierównomierne zewnętrzne wybarwienie owoców - intensywniejsze przy szypułce tzn. zielona piętka - cecha odmianowa - grona owocowe odmiany z zieloną piętką przy intensywnym nawożeniu azotem (długo utrzymujące się przebarwienia na owocach czerwonych) |
Uszkodzona część rośliny: owoce - w okresie wybarwiania, przed zbiorem
Występowanie: w okresie plonowanie roślin, podczas upalnej pogody
Przyczyny:
- wysokie stężenie azotu szczególnie formy amonowej
- słaba intensywność światła
- temperatura powyżej 30°C
- bezpośrednie działanie promieni słonecznych na owoce
- słabe ulistnienie roślin
- nadmierne usuniecie liści
Zapobieganie:
- ograniczenie nawożenia formą amonową azotu (przy nawożeniu płynnym stężenie formy amonowej NH4 w pożywce nie powinno przekraczać 15 mg/l)
- przy dużej zasobności podłoża organicznego w azot amonowy należy je przepłukać
- cieniowanie szklarni w celu obniżenia temperatury i zabezpieczenia owoców przed bezpośrednim nasłonecznieniem
- pozostawienie optymalnej liczby wyrośniętych zdrowych liści na m 2 - przeciętnie 42-45 szt/m 2 (przy 25 rośl/m 2 )