Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na owocu są żółte twarde plamy, a na przekroju często widoczne brunatnienie tkanek

Objawy dodatkowe: żółte twarde plamy na owocach, na przekroju brunatnienie miąższu

 

Nierównomierne zewnętrzne wybarwienie owoców - intensywniejsze przy szypułce tzn. zielona piętka - cecha odmianowa - grona owocowe odmiany z zieloną piętką przy intensywnym nawożeniu azotem (długo utrzymujące się przebarwienia na owocach czerwonych)

Uszkodzona część rośliny: owoce - w okresie wybarwiania, przed zbiorem

Występowanie: w okresie plonowanie roślin, podczas upalnej pogody

Przyczyny:

  • wysokie stężenie azotu szczególnie formy amonowej
  • słaba intensywność światła
  • temperatura powyżej 30°C
  • bezpośrednie działanie promieni słonecznych na owoce
  • słabe ulistnienie roślin
  • nadmierne usuniecie liści

Zapobieganie:

  • ograniczenie nawożenia formą amonową azotu (przy nawożeniu płynnym stężenie formy amonowej NH4 w pożywce nie powinno przekraczać 15 mg/l)
  • przy dużej zasobności podłoża organicznego w azot amonowy należy je przepłukać
  • cieniowanie szklarni w celu obniżenia temperatury i zabezpieczenia owoców przed bezpośrednim nasłonecznieniem
  • pozostawienie optymalnej liczby wyrośniętych zdrowych liści na m 2 - przeciętnie 42-45 szt/m 2 (przy 25 rośl/m 2 )