|
Na owocu zielona i żółta piętka
Objawy dodatkowe: nierównomierne, zielone lub żółte plamy przy szypułce owoców, wyraźnie kontrastujące z pozostałą, prawidłowo wybarwioną częścią skórki. Miąższ wybarwiony prawidłowo. przy łagodnych przebarwieniach plamy zanikają po zbiorze
|
|
nierównomierne wybarwienie owoców przy szypułce zanikające w miarę dojrzewania owoców |
Uszkodzona część rośliny: owoce, przed i okresie wybarwienia
Występowanie: nasilenie objawów w okresie końcowego dorastania owoców, w okresie letnio jesiennym
Przyczyny:
- nieprawidłowe odżywienie rośliny (zbyt niska zawartość potasu, magnezu, nadmiar azotu, zielona piętka
- wysoka temperatura powietrza poniżej 30°C (żółta piętka)
- niekorzystne warunki uprawy (temperatura, wilgotność)
- podatność odmian
|
|
owoce nieprawidłowo wybarwione - z zieloną piętką skutkiem nieprawidłowo odżywionych roślin nadmiar azotu |
Zapobieganie:
- prawidłowe nawożenie - przy zbyt dużej zawartości azotu w podłożu i zwiększonej intensywności pobierania azotu, należy zwiększyć poziom potasu - podczas nawożenia posypowego jednorazowa dawka nie powinna przekraczać 5 g K/roślinę, przy podawaniu w formie płynnej - 400 mg K/l pożywki
- przy niewystarczającej ilości magnezu, a częściej przy jego utrudnionym pobieraniu - zwiększyć należy jego poziom o około 15-20%. Zaleca się również opryskiwanie dolistne roślin, 1,0% roztworem siarczanu magnezu (MgSO4 x 7H2O)
- wcześniejszy zbiór owoców, jeszcze przed ich wybarwieniem - pozostawanie bowiem owoców na roślinie do pełnego wybarwienia jest przyczyną nasilenia się objawów zewnętrznych i powstania nekroz w wewnętrznej warstwie
Informacje dodatkowe:
- większa podatność wykazują odmiany o delikatnej skórce
- zielona piętka przed wybarwieniem owoców charakteryzuje część odmian z genem twardości LSL
- intensywność wystąpienia piętki zależy od nasilenia przyczyn i uprawianej odmiany
|
|
|
|
|
|
Nierównomierne zewnętrzne wybarwienie tzw. zielona piętka powstała przy nieprawidłowym nawożeniu azotem i brakiem optymalnego stosunku N:K |
|
|
brak prawidłowego wybarwienia owocu spowodowana nieprawidłowym odżywieniem rośliny (nadmierne stężenie składników przy niskiej zawartości potasu i magnezu |
|
|