Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na owocu zielona i żółta piętka

Objawy dodatkowe: nierównomierne, zielone lub żółte plamy przy szypułce owoców, wyraźnie kontrastujące z pozostałą, prawidłowo wybarwioną częścią skórki. Miąższ wybarwiony prawidłowo. przy łagodnych przebarwieniach plamy zanikają po zbiorze

 

nierównomierne wybarwienie owoców przy szypułce zanikające w miarę dojrzewania owoców

Uszkodzona część rośliny: owoce, przed i okresie wybarwienia

Występowanie: nasilenie objawów w okresie końcowego dorastania owoców, w okresie letnio jesiennym

Przyczyny:

  • nieprawidłowe odżywienie rośliny (zbyt niska zawartość potasu, magnezu, nadmiar azotu, zielona piętka
  • wysoka temperatura powietrza poniżej 30°C (żółta piętka)

  • niekorzystne warunki uprawy (temperatura, wilgotność)
  • podatność odmian
 

owoce nieprawidłowo wybarwione - z zieloną piętką skutkiem nieprawidłowo odżywionych roślin nadmiar azotu

Zapobieganie:

  • prawidłowe nawożenie - przy zbyt dużej zawartości azotu w podłożu i zwiększonej intensywności pobierania azotu, należy zwiększyć poziom potasu - podczas nawożenia posypowego jednorazowa dawka nie powinna przekraczać 5 g K/roślinę, przy podawaniu w formie płynnej - 400 mg K/l pożywki
  • przy niewystarczającej ilości magnezu, a częściej przy jego utrudnionym pobieraniu - zwiększyć należy jego poziom o około 15-20%. Zaleca się również opryskiwanie dolistne roślin, 1,0% roztworem siarczanu magnezu (MgSO4 x 7H2O)
  • wcześniejszy zbiór owoców, jeszcze przed ich wybarwieniem - pozostawanie bowiem owoców na roślinie do pełnego wybarwienia jest przyczyną nasilenia się objawów zewnętrznych i powstania nekroz w wewnętrznej warstwie

Informacje dodatkowe:

  • większa podatność wykazują odmiany o delikatnej skórce
  • zielona piętka przed wybarwieniem owoców charakteryzuje część odmian z genem twardości LSL
  • intensywność wystąpienia piętki zależy od nasilenia przyczyn i uprawianej odmiany
 
     

Nierównomierne zewnętrzne wybarwienie tzw. zielona piętka powstała przy nieprawidłowym nawożeniu azotem i brakiem optymalnego stosunku N:K


 

brak prawidłowego wybarwienia owocu spowodowana nieprawidłowym odżywieniem rośliny (nadmierne stężenie składników przy niskiej zawartości potasu i magnezu