Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na powierzchni owoców twarde zielone plamy

Objawy dodatkowe: różnorodność przebarwień, najczęściej pojedyncze, nieregularne, skórzaste

 
     

objawy długotrwałego przegrzania owoców, temperatura powyżej 30°C

Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwiania przed zbiorem

Występowanie: w okresie dojrzewania i plonowania najczęściej jesienią

Przyczyny:

  • spadek temperatury poniżej 10°C (nawet krótkotrwały w okresie dorastania i wybarwiania owoców)
  • nasilenie objawów przy dużych dobowych różnicach temperatur

Zapobieganie:

  • utrzymanie optymalnej temperatury
  • niedopuszczanie do spadków temperatury poniżej 10°C i dużych dobowych różnic (powyżej 15°C )