Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na powierzchni owoców wokół szypułki powstaje trudniej wybarwiająca się piętka, miąższ owocu czerwony

Objawy dodatkowe: intensywne przebarwienia wokół szypułki przy powolnym dorastaniu owoców, opóźnione dojrzewanie owoców

Uszkodzona część rośliny: owoce - zewnątrz

Występowanie: w okresie dorastania i wybarwiania owocow

Przyczyny:

  • brak prawidłowego odżywiania roślin
    • okresowe nadmierne odżywianie azotem przy braku optymalnych warunków uprawy przede wszystkim przy niskiej temperaturze i nadmiernej wilgotności podłoża
    • niedostosowanie nawożenia do wymagań odmiany
  • cecha odmianowa
 

Nierównomierne zewnętrzne wybarwienie owoców - intensywniejsze przy szypułce tzn. zielona piętka - cecha odmianowa grona owocowe z zieloną piętką - w miarę dojrzewania zielona piętka zanika

Zapobieganie:

  • dostosowanie zawartości azotu do okresu i warunków uprawy, zmniejszenie poziomu azotu przy deficycie światła i niskiej temperaturze
  • ograniczenie formy amonowej azotu w okresie dorastania i wybarwiania owoców (do 7-10 mg NH4 /l dozowanej pożywki) w warunkach sprzyjających nadmiernemu pobieraniu tego składnika (niższa od optymalnej temperatura, niedobór światła)
  • ograniczenie stosowania nawozów zawierających duże ilości azotu w formie amonowej - saletry amonowej, fosforanu amonowego, mocznika, nawozów wieloskładnikowych z dużym udziałem formy amonowej czy mocznikowej
  • utrzymanie optymalnej temperatury podłoża
  • utrzymanie optymalnej wilgotności początek plonowania optymalna 60-70%, min. 50-60%, maksym. 70-80%