|
Na powierzchni owoców wokół szypułki powstaje trudniej wybarwiająca się piętka, miąższ owocu czerwony
Objawy dodatkowe: intensywne przebarwienia wokół szypułki przy powolnym dorastaniu owoców, opóźnione dojrzewanie owoców
Uszkodzona część rośliny: owoce - zewnątrz
Występowanie: w okresie dorastania i wybarwiania owocow
Przyczyny:
- brak prawidłowego odżywiania roślin
- okresowe nadmierne odżywianie azotem przy braku optymalnych warunków uprawy przede wszystkim przy niskiej temperaturze i nadmiernej wilgotności podłoża
- niedostosowanie nawożenia do wymagań odmiany
- cecha odmianowa
|
|
Nierównomierne zewnętrzne wybarwienie owoców - intensywniejsze przy szypułce tzn. zielona piętka - cecha odmianowa grona owocowe z zieloną piętką - w miarę dojrzewania zielona piętka zanika |
Zapobieganie:
- dostosowanie zawartości azotu do okresu i warunków uprawy, zmniejszenie poziomu azotu przy deficycie światła i niskiej temperaturze
- ograniczenie formy amonowej azotu w okresie dorastania i wybarwiania owoców (do 7-10 mg NH4 /l dozowanej pożywki) w warunkach sprzyjających nadmiernemu pobieraniu tego składnika (niższa od optymalnej temperatura, niedobór światła)
- ograniczenie stosowania nawozów zawierających duże ilości azotu w formie amonowej - saletry amonowej, fosforanu amonowego, mocznika, nawozów wieloskładnikowych z dużym udziałem formy amonowej czy mocznikowej
- utrzymanie optymalnej temperatury podłoża
- utrzymanie optymalnej wilgotności początek plonowania optymalna 60-70%, min. 50-60%, maksym. 70-80%
|
|