Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na powierzchni owoców rozmyte trudniej wybarwiające się plamy, miąższ owocu czerwony

Objawy dodatkowe: przebarwienia o różnej intensywności

   

nieprawidłowe wybarwienie owoców

 

niedostosowanie nawożenia azotowego przed wybarwieniem owoców do warunków uprawy

nadmierne pobieranie azotu (zbyt wysoka dawka formy amonowej azotu)

Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwienia przed zbiorem

Występowanie: w okresie dojrzewania owoców przed zbiorem

Przyczyny:

  • nadmiar azotu szczególnie formy amonowej
  • niedostosowanie nawożenia azotowego do fazy wzrostu i rozwoju
  • zbyt wysoka jednorazowa dawka azotu
  • nadmierne nawożenie azotem przy braku dostatecznej ilości potasu

Zapobieganie:

  • umiarkowane nawożenie azotem przy niedoborach światła szczególnie formą amonowa / przy systematycznej fertygacji do 14 mg NH4 /l/
  • dostosowanie nawożenia azotem do wymagań odmiany, aktualnego wzrostu i aktualnych zawartości w podłożu, przelewie
  • utrzymanie - w okresie plonowania - prawidłowego stosunku azotu do potasu dostosowanego do rodzaju i sposobu nawożenia oraz odmiany
    (optymalny stosunek N:K)
    • uprawy bezglebowe - systematyczna fertygacja - odmiany o standardowych wymaganiach
      • początek plonowania 1:1,
      • pełnia plonowania 1:1,6-1,7
      • plonowanie jesienne 1:1,8
    • odmiany o cechach generatywnych
      • początek plonowania 1:1,5
      • pełnia plonowania 1:1,5-2,0
      • plonowanie jesienne 1:2,0