|
Na powierzchni owoców rozmyte trudniej wybarwiające się plamy, miąższ owocu czerwony
Objawy dodatkowe: przebarwienia o różnej intensywności
|
|
|
|
nieprawidłowe wybarwienie owoców |
|
niedostosowanie nawożenia azotowego przed wybarwieniem owoców do warunków uprawy |
nadmierne pobieranie azotu (zbyt wysoka dawka formy amonowej azotu) |
Uszkodzona część rośliny: owoce w okresie wybarwienia przed zbiorem
Występowanie: w okresie dojrzewania owoców przed zbiorem
Przyczyny:
- nadmiar azotu szczególnie formy amonowej
- niedostosowanie nawożenia azotowego do fazy wzrostu i rozwoju
- zbyt wysoka jednorazowa dawka azotu
- nadmierne nawożenie azotem przy braku dostatecznej ilości potasu
Zapobieganie:
- umiarkowane nawożenie azotem przy niedoborach światła szczególnie formą amonowa / przy systematycznej fertygacji do 14 mg NH4 /l/
- dostosowanie nawożenia azotem do wymagań odmiany, aktualnego wzrostu i aktualnych zawartości w podłożu, przelewie
- utrzymanie - w okresie plonowania - prawidłowego stosunku azotu do potasu dostosowanego do rodzaju i sposobu nawożenia oraz odmiany
(optymalny stosunek N:K)
- uprawy bezglebowe - systematyczna fertygacja - odmiany o standardowych wymaganiach
- początek plonowania 1:1,
- pełnia plonowania 1:1,6-1,7
- plonowanie jesienne 1:1,8
- odmiany o cechach generatywnych
- początek plonowania 1:1,5
- pełnia plonowania 1:1,5-2,0
- plonowanie jesienne 1:2,0
|
|