|
Nieprawidłowe zewnętrzne wybarwienie owoców
Objawy dodatkowe: nierównomierne zewnętrzne wybarwienie, jasnoróżowe plamy na dojrzałych owocach (początkowo rozmyte zielone)
|
|
|
|
|
|
nieprawidłowe zaburzenia w tworzeniu barwnika spowodowane |
|
temperaturą powyżej 32°C |
wahaniami brakiem optymalnej temperatury w końcowym okresie dorastania i wybarwiania owoców |
nadmierną wilgotnością gleby i temperaturą poniżej 16°C |
|
|
Nieprawidłowe, nierównomierne zewnętrzne wybarwienie owoców - długo utrzymująca się zieleń(brak wybarwienia wyrośniętych owoców)- przy dozowaniu pożywki o nie odpowiednim składzie dla fazy wzrostu wegetatywnego w okresie plonowania roślin |
|
|
Nieprawidłowe, nierównomierne zewnętrzne wybarwienie owoców - długo utrzymująca się zieleń przy szypułce przy braku odpowiedniego azotu do potasu ( nadmiar azotu) |
Uszkodzona część rośliny: owoce, w okresie dojrzewania przed zbiorem
Występowanie: podczas plonowania roślin, nasilenie objawów w okresie niesprzyjających warunków uprawy (brak światła, nadmierne nasłonecznienie) i przy nieprawidłowym odżywianiu roślin
Przyczyny:
- zaburzenia w tworzeniu barwnika spowodowane dużymi wahaniami temperatury
- temperaturą powyżej 32°C i temperatura poniżej 16°C
- silne bezpośrednie nasłonecznieniem owoców
- bardzo niska wilgotnością powietrza
- sucha upalna pogoda
- występowaniu sprzyja:
- nadmierna wilgotność gleby i powietrza
- wegetatywny wzrost roslin
Zapobieganie:
- ustalenie i usunięcie przyczyn występowania zaburzeń
- utrzymanie optymalnej temperatury dobowej
- zabezpieczenie przed silnym bezpośrednim nasłonecznieniem owoców (pozostawienie większej liczby liści, wyprowadzenie 2-3 liściowych pędów wegetatywnych, cieniowanie)
Informacje dodatkowe:
- tendencja odmianowa, występowanie tego zaburzenia przede wszystkim u odmian o owocach intensywnie zielonych
|
|