Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Nieprawidłowe zewnętrzne wybarwienie owoców

Objawy dodatkowe: nierównomierne zewnętrzne wybarwienie, jasnoróżowe plamy na dojrzałych owocach (początkowo rozmyte zielone)

     

nieprawidłowe zaburzenia w tworzeniu barwnika spowodowane

 

temperaturą powyżej 32°C

wahaniami brakiem optymalnej temperatury w końcowym okresie dorastania i wybarwiania owoców

nadmierną wilgotnością gleby i temperaturą poniżej 16°C


 

Nieprawidłowe, nierównomierne zewnętrzne wybarwienie owoców - długo utrzymująca się zieleń(brak wybarwienia wyrośniętych owoców)- przy dozowaniu pożywki o nie odpowiednim składzie dla fazy wzrostu wegetatywnego w okresie plonowania roślin


 

Nieprawidłowe, nierównomierne zewnętrzne wybarwienie owoców - długo utrzymująca się zieleń przy szypułce przy braku odpowiedniego azotu do potasu ( nadmiar azotu)

Uszkodzona część rośliny: owoce, w okresie dojrzewania przed zbiorem

Występowanie: podczas plonowania roślin, nasilenie objawów w okresie niesprzyjających warunków uprawy (brak światła, nadmierne nasłonecznienie) i przy nieprawidłowym odżywianiu roślin

Przyczyny:

  • zaburzenia w tworzeniu barwnika spowodowane dużymi wahaniami temperatury
  • temperaturą powyżej 32°C i temperatura poniżej 16°C
  • silne bezpośrednie nasłonecznieniem owoców
  • bardzo niska wilgotnością powietrza
  • sucha upalna pogoda
  • występowaniu sprzyja:
    • nadmierna wilgotność gleby i powietrza
    • wegetatywny wzrost roslin

Zapobieganie:

  • ustalenie i usunięcie przyczyn występowania zaburzeń
  • utrzymanie optymalnej temperatury dobowej
  • zabezpieczenie przed silnym bezpośrednim nasłonecznieniem owoców (pozostawienie większej liczby liści, wyprowadzenie 2-3 liściowych pędów wegetatywnych, cieniowanie)

Informacje dodatkowe:

  • tendencja odmianowa, występowanie tego zaburzenia przede wszystkim u odmian o owocach intensywnie zielonych