Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Załamywanie szypuły gron - szypuły kwiatostanów prawidłowo wykształcone, grube u podstawy

Objawy dodatkowe: załamywanie gron kwiatostanowych i owocowych u podstawy

 

początkowy objaw załamywania szypuły grona z prawidłowo wykształconego kwiatostanu spowodowany nieprawidłowym odżywieniem potasem przy nadmiernym azotem


 

załamywanie szypuły gron z prawidłowo wykształconych kwiatostanów spowodowany niedostosowaniem zapotrzebowania potasu do obciążenia roślin owocami


 
     

załamywanie gron u podstawy szypuły spowodowane

     

niskim poziomem potasu w podłożu (zróżnicowana wielkość owocu)

 

utrudnionym pobieraniem potasu (wysoki poziom wapna) nieprawidłowe wybarwienie owoców, nierównomiernym rozmieszczeniu owoców

Uszkodzona część rośliny: szypuła kwiatostanów po zawiązywaniu owoców

Występowanie: przez cały okres uprawy, w okresie zawiązywania i dorastania owoców nasilenie objawów przy nadmiernym obciążeniu roślin owocami

Przyczyny:

  • nieprawidłowe odżywianie potasem
  • faktyczny brak potasu w podłożu
  • niedostosowanie zapotrzebowania do fazy rozwoju roślin przy uwzględnieniu indywidualnych wymagań odmian
  • nieuwzględnienie obciążenia roślin owocami przy ustalaniu dawek potasu (np. odmiany o owocach dużych ponad 100 owoców na m 2 ) oraz wyprowadzonych dodatkowych pędów owocujących
  • pozorny brak potasu spowodowany utrudnionym pobieraniem w warunkach małej intensywności światła, przy braku optymalnego odczynu podłoża czy nieprawidłowej proporcji pozostałych składników (wysoki poziom wapnia, azotu i fosforu ogranicza pobieranie potasu) albo występującej często w początkowej fazie wzrostu - dużej zawartości azotu w podłożu w warunkach sprzyjających jego pobieraniu oraz przy temperaturze podłoża niższej od optymalnej

Zapobieganie:

  • optymalne nawożenie potasem podłoży uprawowych (organiczne 300-600 mg/l, większe w podłożach próchnicznych, podłoża mineralne - stała fertygacja 300-400 mg/K/l)
  • zwiększenie ilości potasu w pożywce o 40-60 mg/l przy nadmiernym obciążeniu roślin owocami (brak regulacji gron)
  • utrzymanie prawidłowego stosunku azotu do potasu (N:K) w poszczególnych fazach wzrostu dostosowanego do rodzaju uprawy, sposobu nawożenia i indywidualnych wymagań odmian
  • nieodpowiedni stosunek azotu do potasu