|
Załamywanie szypuły gron - szypuły kwiatostanów prawidłowo wykształcone, grube u podstawy
Objawy dodatkowe: załamywanie gron kwiatostanowych i owocowych u podstawy
|
|
początkowy objaw załamywania szypuły grona z prawidłowo wykształconego kwiatostanu spowodowany nieprawidłowym odżywieniem potasem przy nadmiernym azotem |
|
|
załamywanie szypuły gron z prawidłowo wykształconych kwiatostanów spowodowany niedostosowaniem zapotrzebowania potasu do obciążenia roślin owocami |
|
|
|
|
|
|
załamywanie gron u podstawy szypuły spowodowane |
|
|
|
niskim poziomem potasu w podłożu (zróżnicowana wielkość owocu) |
|
utrudnionym pobieraniem potasu (wysoki poziom wapna) nieprawidłowe wybarwienie owoców, nierównomiernym rozmieszczeniu owoców |
Uszkodzona część rośliny: szypuła kwiatostanów po zawiązywaniu owoców
Występowanie: przez cały okres uprawy, w okresie zawiązywania i dorastania owoców nasilenie objawów przy nadmiernym obciążeniu roślin owocami
Przyczyny:
- nieprawidłowe odżywianie potasem
- faktyczny brak potasu w podłożu
- niedostosowanie zapotrzebowania do fazy rozwoju roślin przy uwzględnieniu indywidualnych wymagań odmian
- nieuwzględnienie obciążenia roślin owocami przy ustalaniu dawek potasu (np. odmiany o owocach dużych ponad 100 owoców na m 2 ) oraz wyprowadzonych dodatkowych pędów owocujących
- pozorny brak potasu spowodowany utrudnionym pobieraniem w warunkach małej intensywności światła, przy braku optymalnego odczynu podłoża czy nieprawidłowej proporcji pozostałych składników (wysoki poziom wapnia, azotu i fosforu ogranicza pobieranie potasu) albo występującej często w początkowej fazie wzrostu - dużej zawartości azotu w podłożu w warunkach sprzyjających jego pobieraniu oraz przy temperaturze podłoża niższej od optymalnej
Zapobieganie:
- optymalne nawożenie potasem podłoży uprawowych (organiczne 300-600 mg/l, większe w podłożach próchnicznych, podłoża mineralne - stała fertygacja 300-400 mg/K/l)
- zwiększenie ilości potasu w pożywce o 40-60 mg/l przy nadmiernym obciążeniu roślin owocami (brak regulacji gron)
- utrzymanie prawidłowego stosunku azotu do potasu (N:K) w poszczególnych fazach wzrostu dostosowanego do rodzaju uprawy, sposobu nawożenia i indywidualnych wymagań odmian
- nieodpowiedni stosunek azotu do potasu
|
|