Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na łodydze występują brązowe i zielone smugi

Objawy dodatkowe: skręcanie i zamieranie liści, nekrotyczne plamy na liściach

 

początkowe objawy przebarwień na łodydze, przebarwienie liści spowodowane nieprawidłowym, nadmiernym odżywieniem azotem


 

zielone smugi na łodydze spowodowane nadmiernie pobieranym azotem przy faktycznym okresowo nadmiernej zasobności azotu w podłożu (zielona piętka na owocach)

Uszkodzona część rośliny: łodyga, liście

Występowanie: cały okres wegetacji, nasilenie przy braku optymalnych warunków do wzrostu i rozwoju roślin

Przyczyny:

  • nadmiar azotu (N) spowodowany
    • faktycznym nadmiarem, szczególnie forma amonową NH4 ,
    • nadmierną jednorazową dawką
  • zwiększone pobieranie przy temperaturze podłoża niższej od optymalnej
  • wzrost formy amonowej azotu w pożywce ponad 7% azotu ogólnego (tj. średnio około 15 mg NH4 /l)
  • wyższa od optymalnej wilgotność podłoża

Zapobieganie:

  • ustalenie przyczyny i przeciwdziałanie dalszemu jej występowaniu
  • zmniejszenie poziomu azotu przy niskiej temperaturze podłoża
  • dostosowanie rodzaju nawozów do wymaganego poziomu formy amonowej
  • utrzymanie optymalnej wilgotności podłoża
 

Zielone smugi na łodydze spowodowane wysoką jednorazowa dawka formy amonowej (zielona piętka na owocu)


 

brązowe przebarwienia łodyg spowodowane wyższą od optymalnej wilgotnością podłoża