|
Załamywanie szypuły gron - szypuły kwiatostanów prawidłowo wykształcone, grube u podstawy
Objawy dodatkowe: załamywanie gron kwiatostanowych u podstawy
|
|
załamanie szypuły grona prawidłowo wykształconego po zawiązaniu owoców spowodowany nadmierną liczbą owoców pozostawionych w gronie (brak regulacji) |
|
|
załamanie szypuły kwiatostanu prawidłowo wykształconych grubej u podstawy spowodowane nieprawidłowym odżywieniem potasem |
Uszkodzona część rośliny: szypuła kwiatostanów po zawiązywaniu owoców
Występowanie: przez cały okres uprawy, w okresie zawiązywania i dorastania owoców nasilenie objawów przy nadmiernym obciążeniu roślin owocami
Przyczyny:
- nieprawidłowe odżywianie potasem
- faktyczny brak potasu w podłożu
- niedostosowanie zapotrzebowania do fazy rozwoju roślin przy uwzględnieniu indywidualnych wymagań odmian
- nieuwzględnienie obciążenia roślin owocami przy ustalaniu dawek potasu (np. odmiany o owocach dużych ponad 100 owoców na m 2 ) oraz wyprowadzonych dodatkowych pędów owocujących
- pozorny brak potasu spowodowany utrudnionym pobieraniem w warunkach małej intensywności światła, przy braku optymalnego odczynu podłoża czy nieprawidłowej proporcji pozostałych składników (wysoki poziom wapnia, azotu i fosforu ogranicza pobieranie potasu) albo występującej często w początkowej fazie wzrostu - dużej zawartości azotu w podłożu w warunkach sprzyjających jego pobieraniu oraz przy temperaturze podłoża niższej od optymalnej
Zapobieganie:
- optymalne nawożenie potasem podłoży uprawowych (organiczne 300-600 mg/l, większe w podłożach próchnicznych, podłoża mineralne - stała fertygacja 300-400 mg/K/l)
- zwiększenie ilości potasu w pożywce o 40-60 mg/l przy nadmiernym obciążeniu roślin owocami (brak regulacji gron)
- utrzymanie prawidłowego stosunku azotu do potasu (N:K) w poszczególnych fazach wzrostu dostosowanego do rodzaju uprawy, sposobu nawożenia i indywidualnych wymagań odmian
- nieodpowiedni stosunek azotu do potasu
|
|