|
Na łodydze występują brązowe i zielone smugi
Objawy dodatkowe: skręcanie i zamieranie liści, nekrotyczne plamy na liściach
|
|
przebarwienia łodygi (zielone) spowodowane nadmiernym pobieraniem łatwo przyswajalnej formy azotu |
|
|
zielone smugi na łodydze spowodowane wysoką jednorazowa dawka formy amonowej (zielona piętka na owocu) |
|
|
brązowienie łodygi przy utrzymującej się wyższej od optymalnej wilgotności podłoża (duże, raptowne zmiany) |
|
|
silne brązowienie łodygi spowodowane brakiem optymalnych warunków w podłożu uprawowych (zasolenie) |
Uszkodzona część rośliny: łodyga, liście
Występowanie: cały okres wegetacji, nasilenie przy braku optymalnych warunków do wzrostu i rozwoju roślin
Przyczyny:
- nadmiar azotu (N) spowodowany faktycznym nadmiarem, szczególnie forma amonową NH4 , nadmierną jednorazową dawką
- zwiększone pobieranie przy temperaturze podłoża niższej od optymalnej
- wzrost formy amonowej azotu w pożywce ponad 7% azotu ogólnego (tj. średnio około 15 mg NH4 /l)
- wyższa od optymalnej wilgotność podłoża
Zapobieganie:
- ustalenie przyczyny i przeciwdziałanie dalszemu jej występowaniu
- zmniejszenie poziomu azotu przy niskiej temperaturze podłoża
- dostosowanie rodzaju nawozów do wymaganego poziomu formy amonowej
- utrzymanie optymalnej wilgotności podłoża
|
|