Strona główna ::
 
Strona główna
Diagnostyka
Katalog szkodników
Katalog niedoborów
Katalog chorób
Przechowywanie
Zespół redakcyjny


Na łodydze występują brązowe i zielone smugi

Objawy dodatkowe: skręcanie i zamieranie liści, nekrotyczne plamy na liściach

 

przebarwienia łodygi (zielone) spowodowane nadmiernym pobieraniem łatwo przyswajalnej formy azotu


 

zielone smugi na łodydze spowodowane wysoką jednorazowa dawka formy amonowej (zielona piętka na owocu)


 

brązowienie łodygi przy utrzymującej się wyższej od optymalnej wilgotności podłoża (duże, raptowne zmiany)


 

silne brązowienie łodygi spowodowane brakiem optymalnych warunków w podłożu uprawowych (zasolenie)

Uszkodzona część rośliny: łodyga, liście

Występowanie: cały okres wegetacji, nasilenie przy braku optymalnych warunków do wzrostu i rozwoju roślin

Przyczyny:

  • nadmiar azotu (N) spowodowany faktycznym nadmiarem, szczególnie forma amonową NH4 , nadmierną jednorazową dawką
  • zwiększone pobieranie przy temperaturze podłoża niższej od optymalnej
  • wzrost formy amonowej azotu w pożywce ponad 7% azotu ogólnego (tj. średnio około 15 mg NH4 /l)
  • wyższa od optymalnej wilgotność podłoża

Zapobieganie:

  • ustalenie przyczyny i przeciwdziałanie dalszemu jej występowaniu
  • zmniejszenie poziomu azotu przy niskiej temperaturze podłoża
  • dostosowanie rodzaju nawozów do wymaganego poziomu formy amonowej
  • utrzymanie optymalnej wilgotności podłoża