|
Najstarsze dolne liście matowieją, są sztywne i występują przebarwienia
Objawy dodatkowe: osłabienie wzrostu wierzchołka, drobnienie liści wierzchołkowych
|
|
matowienie najstarszych liści spowodowane nadmiernym nawilżeniem podłoża |
|
|
przebarwienia na starszych liściach przy braku składników (nadmierne obciążenie roślin owocami) |
|
|
matowienie, drobnienie i więdnięcie liści spowodowane nadmiernym zasoleniem podłoża |
Uszkodzona część rośliny: najstarsze dolne liście rośliny
Występowanie: po w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców
Przyczyny:
- brak prawidłowego odżywiania
- słaby system korzeniowy
- nadmierna wilgotność podłoża
- faktycznym brakiem poszczególnych pierwiastków poprzez niedostarczenie optymalnych ich ilości w nawożeniu podstawowym i uzupełniającym (najczęściej dotyczy magnezu i mikroelementów) lub poprzez nieprawidłowe przygotowanie pożywki
- pozornym brakiem składników na skutek utrudnionego pobierania, spowodowanego najczęściej nieodpowiednim odczynem podłoża uprawowego
- nieprawidłową proporcją między składników
- nadmiernym stężeniem składników w podłożu spowodowanym - obfitym nawożeniem mineralnym nie dostosowanym do wymagań roślin; - nawożeniem posypowym często przy nadmiernych jednorazowych dawkach; - fertygacją przy zbyt dużym stężeniu podawanych pożywek lub nadmiernej ich ilości
Zapobieganie:
- ustalenie przyczyn i przeciwdziałanie
- stosowanie ogólnej zasady kontrolowanie EC, pH i poziomu składników (pożywka systematycznie; przelew - całodobowy; wyciąg z podłoża, np. wełny mineralnej - EC i pH co kilka dni, zawartość makroelementów - co koło 14 dni, zawartość mikroelementów minimum raz w miesiącu)
- dodatkowo kontrolowanie stężenia składników i odczynu w kilku punktach maty uprawowej
- utrzymanie prawidłowego ogólnego stężenia składników w podłożu uprawowym (wymaga to szybkich okresowych zmian i dostosowania stężenia składników do EC wyciągu z maty uprawowej i EC z przelewu ustalonego w oparciu o analizę stężenia i zawartości poszczególnych składników w podłożu
- zmiana stężenia składników w pożywce i podłożu wraz ze zmianą składu jakościowego (uwzględniające aktualny stan wg. analizy - szczególnie zawartość w podłożu siarczanów i potasu
- dostosowanie warunków uprawowych, nie tylko do okresu i fazy wzrostu, ale również do warunków świetlnych, termicznych i wilgotności
- pobudzenie do wzrostu (większa częstotliwość nawodnień, więcej krótkich cykli, wcześniejsze rozpoczynanie i późniejsze kończenie nawodnień
- utrzymanie optymalnych warunków dla wzrostu i aktywności korzeni
Informacje dodatkowe:
- mniejsza lub większa od optymalnej zawartość makroelementów: azotu (N), fosforu (P), potasu (K), wapnia (Ca) ogranicza występowanie i pobieranie innych makro- i mikroelementów, a mniejsza lub większa, od optymalnej, zawartość mikroelementów ogranicza występowanie i pobieranie innych mikroelementów
- wysokie EC - zmniejszenie pobierania wapnia i magnezu, zwiększenie potasu
|
|